HSVs-nya-logga.jpg
 
Hem Nyhet Gå med Vänträff Fan-club HSO-Tour

Rubriker

Öppna repetitioner
Vi återkommer med datum för öppna repetitioner.
Ungdomsstöd
Läs om alla medlemsförmåner. Den här texten är beskrivningen för dokumentet. Du kan redigera beskrivningen genom att högerklicka på ett dokument i trädet och välja "Egenskaper".
Medlemsskap Kultur Medlemstidning
Foersta-sidan-HSV.jpg

Öppet  brev till Kulturnämnden och Kommunstyrelsen

 

Helsingborgs Symfonikers Vänner (HSV)* vill hävda, att Helsingborgs Symfoniorkester (HSO)  är den internationellt mest kända av våra kulturinstitutioner i Helsingborg (inkl.HIF) och därmed en utmärkt ambassadör för  staden och för Sverige.

 

Kulturnämndens budgetbeslut den 22 mars i år om ett sparbeting på 1,6 miljoner kr innebär på sikt allvarliga  konsekvenser för Symfoniorkestern med stor risk  för att dess höga konstnärliga standard ej kan  upprätthållas.

 

HSO har de senaste åren under ledning av sin tidigare vd Tomas Löndahl, nuvarande vikarierande vd Klas Wounsch, och, naturligtvis, sin mycket omtyckte och internationellt framstående chefdirigent Andrew Manze, genomgått en synnerligen positiv utveckling  med en högklassig musikerbesättning i samtliga stämmor. Orkesterns höga renommé borgar för möjligheter till kvalificerade rekryteringar av nya musiker.  Man har en ca 85%-ig  publikbeläggning på konserterna och ”röd lykta” vid åtskilliga tillfällen. Ett 25-tal ordinarie konserter ges varje säsong. Nya grepp planeras i form av  sommarkonserter, ”after work ”konserter, information med ”försnack och eftersnack ” , utökad ungdomsverksamhet genom kontakt med stadens och regionens musikskolor etc.

I  Konserthuset finns en slimmad, effektivt arbetande organisation med korta beslutsvägar.

 

Många exempel finns på Symfoniorkesterns höga internationella anseende.:

 

En omfattande och enastående framgångsrik USA-turne 2008

En uppmärksammad turne till en av musikens högborgar, Wien , 2011.

Skivinspelningar med bl.a. Brahms samtliga symfonier med det internationellt kända skivbolaget CPO, lovord i rescensioner i  ansedda internationella musiktidskrifter,etc.

Chefdirigent Andrew Manze erhöll det mycket prestigefyllda Rolf Schock priset 2011.

HSO attraherar internationellt framstående solister och dirigenter,som gärna söker  sig hit.

 

Förståelse finns självfallet för prioritering i en begränsad och ansträngd budget, men med tanke på ovanstående, finner vi övertygande skäl  föreligga  att  säkerställa ekonomiskt bidrag till HSO så att orkesterns högklassiga verksamhet kan bibehållas.

 

Helsingborgs Symfonikers Vänner /  Yngve Einerth, ordf.

 

* HSV har varit verksamma i 20 år och har över 300 betalande medlemmar.Bl.a. delas årligen ut stipendier till orkesterns musiker för stimulerande  fortbildning.

  

Läs mer

Copyright 2010 Co.